Vårdcentraler i Mamba

Vårdcentraler i Mamba

Det finns tre vårdcentraler i Mamba.

De har en barnmorska och i bästa fall en läkare. Någon har laboratorium men ingen Laboratorieassistent.

Man utför ca 40 förlossningar/år och vårdcentral. Utrustning och mediciner är bristvara.

Dessa 3 vårdcentraler betjänar 20 000 invånare varav 2/3 är barn.

Familjerna är fattiga! finns inte fri medicin att få på vårdcentralen har många inte råd att köpa på det lokala apoteket.

Personalen är otroligt vänliga. Minsta lilla present lyfter entusiasmen hos dem.

Vi har levererat babypaket och blodtrycksmanschetter till dem. Bara det att man kommer dit, pratar med dem om deras situation inger en form av hopp.


2017 i december fick vi en fråga om vi skulle kunna hjälpa en flicka med hennes sista studieår till laboratorieassistent. Jag svarar nu mer alltid:"jag ska försöka men jag lovar inget".

Via vårt nyhetsbrev fick vi ett erbjudande från Anita och Bengt Hylander, Norrtäle. De var beredda att betala 20 000kr för Akwilinas sista studieår.

Vi gjorde som med fönstren till Maande. Vi delade upp summan. Vi har skickat 10 000kr + 1500kr för div förnödenheter till hennes inackordering. I september 2018 startar hon sitt sista år. När hon kommer tillbaka, om ett år, har hon jobb på Mboni vårdcentral som betjänar ca 10 000 invånare. Då har denna vårdcentral både läkare, barnmorska och laboratorieassistent.

Köp en bikupa du med...

Du stödjer projektet genom att bli medlem och  betala in 200 kronor till föreningen. Vill du också köpa en bikupa? Den kostar 600 kr. En bra födelsedagspresent och julklapp. Vi utfärdar gåvobrev

  • Bg 615-0320 eller
  • swish 1232740538

Moshimamba / Copyright @ All Rights Reserved